Maak kennis met Thijs Engels, stabiliteitsingenieur

Sinds dit jaar werkt Thijs Engels als stabiliteitsingenieur bij Dubimax. We stelden Thijs enkele professionele en persoonlijke vragen. Benieuwd wat zijn passies zijn?

Waarom koos je voor de studie burgerlijk ingenieur – architect?

In het middelbaar was ik een echte crack in wiskunde, maar was ik ook erg geïnteresseerd in creatievere richtingen. Deze studie was een goede combinatie tussen die twee interesses. Het feit dat dit een technische richting was zorgde ervoor dat ik naar de toekomst werkzekerheid had.

 

Hoe kwam je terecht bij Dubimax?

Ik was klaar voor een nieuw avontuur en zocht naar een stabiliteitskantoor dat een aangenaam woon-werkverkeer had. Dubimax vinkte deze vereisten af. Ook de voorgaande projecten die ik op de website vond spraken mij aan. Na een prettige en vlotte sollicitatie wist ik meteen dat ik hier aan de slag wilde. Ik had nog geen ervaring in stabiliteitsstudie en hier krijg ik echt de kans om bij te leren.

 

Wat is de meest functionerende manier om projecten te behandelen volgens jou?

Bij Dubimax behandel je de projecten van A tot Z. We spreken dan zowel over de voorstudie,  het uittekenen en de controle op de werf.

De denkwijze: “Jij doet als ingenieur de berekeningen en stuurt het dan naar een tekenaar” valt weg. Ik behandel een volledig project en mis hierdoor veel minder details in de beginfase. Bijkomend voordeel is dat je met een veel nauwere blik alles kan opvolgen om zo een positieve uitkomst te bekomen. Door het hele project te doorlopen leer ik dagelijks veel bij. Het is een unieke ervaring en zeker ook een van de sterktes van het bedrijf.

 

Welke eigenschappen heb je nodig om deze functie goed te kunnen uitoefenen?

Als stabiliteitsingenieur heb je volgens mij een goed ruimtelijk inzicht nodig. Logisch nadenken is cruciaal in deze job. Met deze eigenschappen krijg je een goed inzicht over het totaalpakket dat je levert.

 

Hoe is de werksfeer in het bedrijf?

Er is een gezonde werksfeer waar hard wordt doorgewerkt en met de juiste mix van werken en plezier. Aangezien ik nog niet lang in de branche zit, ben ik nog steeds lerende.

Bij Dubimax is er ruimte voor dit leerproces. Als ik met vragen zit, kan ik deze gerust stellen.

 

Op welke manier voel je dat Dubimax nog steeds innoveert?

We besteden aandacht aan het optimaliseren van de werkmethodes. Er wordt regelmatig gekeken naar tijdrovende inspanningen. Er wordt nagedacht op welke manier we efficiënter kunnen werken. Bij repetitieve zaken bekijken we bijvoorbeeld of we dit kunnen oplossen door er een programma voor te schrijven.

Bij Dubimax gaat het niet enkel om de opdrachten en de projecten die we doen. Het is best een aangenaam gevoel dat je de kans krijgt om mee te denken over de richting die Dubimax uit wilt.  

 

Wat zijn jouw grootste passies?

In mijn vrije tijd ben ik een fervente volleyballer, maar ik ben ook gepassioneerd door de bouw.

Het intrigeert me hoe je een project ontwikkelt. Starten met een idee dat je zelf op papier zet tot de weg die je aflegt om er een volledig gebouw mee te ontwikkelen. Je creëert een meerwaarde voor zowel de sociale- en financiële aspecten als de visuele- en esthetische aspecten.

Persoonlijk vind ik dit heel interessant aan de bouw. Je ontwikkelt en levert aan.

 

Wat zijn jouw grootste drijfveren?

Mijn grootste drijfveer is bekwaam worden in mijn job zodat ik anderen advies kan geven. Ik weet graag hoe de zaken in elkaar zitten en zoek dit graag zelf uit. Het zou fijn zijn om mijn kennis aan te wenden om anderen verder te helpen.  Daarnaast ben ik leergierig en wil ik een heel goede basis hebben om op verder te bouwen.

 

Wie inspireert jou?

Ik heb sowieso altijd veel respect voor collega’s met jarenlange ervaring. Ze hebben al een lange weg afgelegd en weten hoe ze met bepaalde zaken moeten omgaan.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in je job op dit moment?

Zoals ik al zei, moet ik op dit moment nog veel leren. Stabiliteit is geen exacte wetenschap, het zou niet realistisch zijn om elke wapeningsstaaf volledig te gaan bekijken tot in het detail. Je moet ook  stilstaan bij hoe alles in de praktijk gebeurt. Deze praktijkkennis bouw je uiteraard op door ervaring. Op dit moment is dat mijn grootste uitdaging.

 

Welke prestaties wil je nog graag bereiken?

Ten eerste wil ik vooral heel zelfstandig aan projecten kunnen werken. Daarnaast wil ik ook graag voldoende kennis hebben zodat ik binnenkort zelfstandig de grote projecten volledig kan uitvoeren. Uiteraard staat het vlekkeloos laten verkopen van een project van offerte tot oplevering ook op mijn prioriteitenlijst.

 

Welke positieve inpakt heeft het BIM proces op de eindresultaten van de projecten?

Omdat iedereen die aan het project werkt in hetzelfde 3D-model werkt, is er een kleinere kans op latere onopgemerkte conflicten. We hebben een duidelijk overzicht op elke specifiek onderdeel van het project. Door het gebruik van BIM is er weinig tijdverlies en kunnen we de focus leggen op een uitgebreide tekening die dubbel is gecontroleerd.